YAĞMA(GASP) SUÇU

Yağma Suçu | TCK m.148 (Gasp) Yağma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 148 – 150’inci maddelerinde düzenleme altına alınmıştır. Yağmanın uygulamadaki bir diğer ismi ise gasptır. Yağma (gasp) suçu; zilyetliği bir başkasına ait olan taşınır (menkul) bir malın cebir…

KİRA TESPİT DAVASI

A. GENEL OLARAK Kira bedeli kira sözleşmesinin unsurlarından bir tanesidir. Taraflar kural olarak kira bedelini, borçlar hukukunda da temel ilke olan sözleşme serbestisi ilkesiyle, bir başka ifadeyle özgür iradeleri ile belirleyebilirler. Fakat özellikle kira sözleşmeleri özelinde, sözleşme serbestisini kısıtlayan ve…

KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ

GİRİŞ Kişisel sağlık verileri; 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun “Değiştirilen ve Eklenen Hükümler” başlıklı 30. maddesinin 7. fıkrasının atfıyla 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin “Bilgi Toplama, İşleme ve Paylaşma Yetkisi” başlıklı 47. maddesinde düzenlenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde kişisel sağlık…

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ve TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİĞİ

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ve TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİĞİ  1. TAHLİYE TAAHHÜDÜ Kira sözleşmesi hükümleri 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 299. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. İlgili hükümlerde adi kira, konut ve çatılı işyeri kiraları ve ürün kirası sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. Tahliye taahhütnamesi…

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ(İZALE-İ ŞUYU) DAVASI NEDİR

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası Nedir? ‘’Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davası’’, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malların aynen taksim edilmesi, mahkemece satılarak bedelinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması ya da hissedarların malı nasıl bölüşecekleri konusunda anlaşması ve…

EVLİLİK SEBEBİYLE İSTİFA VE KIDEM TAZMİNATI

EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANMASI 1. GİRİŞ Kıdem tazminatı işçilere tanınmış önemli bir haktır. Hizmet gösterdiği iş yerinden kendi isteği dışında çıkarılan işçinin geçmiş hizmetlerine karşı işveren tarafından kanunen ödenmesi gereken toplu paraya denir. Bir başka…

BASIN SUÇLARININ ÇEŞİTLERİ

Basın Suçlarının Çeşitleri Basın Kanunu’ndaki düzenlemelerden hareketle basın suçu olarak adlandırılabilecek suçları; “basılmış eserin içeriğine ilişkin suçlar” ve “basın düzenine karşı suçlar” başlıkları altında inceleyebiliriz. 1.Basılmış Eserin İçeriğine İlişkin Suçlar Basılmış eserin içeriğine ilişkin suçların oluşması için, basılmış eserin varlığı…